17 Ağustos 2013 Cumartesi

Bulgur Köftesi (Fellah Köftesi)


Bulgurla yapılan her yemek gibi bu köftede son derece lezzetli bulduğum bir yemektir.Biraz uğraştırsa da  bence değer.Bu arada Fellah Arapça da çiftçi anlamına geliyormuş.Adana ve Antakya  yöresine ait bir yemekmiş.
Tarifine geçmeden önce şunu da belirteyim ki orjinalinde  kıyma yok fakat  biz kıymalısını daha çok beğeniyoruz. Hiç şüpheniz olmasın ki  kıymasız da  çok lezzetli oluyor.
Sarımsaklı yoğurtta ayrı bir lezzet katıyor.Benden söylemesi  :)
Malzemeler:
  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 1 su bardağı irmik
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta
Sos malzemeleri:
  • 150 gr kıyma ( kıymasız da olabilir)
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2-3 domates (veya domates sosu)
  • 5-6 diş sarımsak
  • karabiber ,kimyon ,tuz
  • maydanoz


 Yapılışı: Gözünüz korkmasın biraz detaylı anlattım.

  • Hamurunu yapmak için bulgur ,irmik ve unu yoğurma kabına alıp karıştırın .Tuzunu da atın ve üzerine 2 su bardağı kaynar su döküp tekrar karıştırın ve üzerini kapatın.
  • 5-10 dakika sonra yumurtayı bir kasede çırpın ve yarım su bardağı su ilave edin.Bu karışımı hamurun üzerine döküp yoğurmaya başlayın.
  • En önemli ve yorucu kısmı hamuru yoğurmaktır.İyice yoğurup macun kıvamına getirmeniz gerekiyor.Bulgur tane tane kalmamalıdır.Yorulursanız üzerini kapatıp hamuru ve kolunuzu bir süre dinlendirebilirsiniz.(dilerseniz bu arada sosunu hazırlayın)
  • Hamur iyice özleştiğinde avucunuzda misket büyüklüğünde köfteler yapıp ortasını parmağınızla çukurlaştırın.(yanınıza bir kase su alıp avucunuzu ve parmağınızı ıslatırsanız daha kolay olur)
  • Yaptığınız köfteleri un serptiğiniz bir tepsiye dizin.Üst üste koymanız gerekirse arasına buzdolabı poşeti koyun ki yapışmasın.
  • Köfteler bittiğinde bir tencereye 2 lt kadar su koyup kaynatın .Bir miktar tuz atabilirsiniz.Köfteleri kaynar suya atıp haşlayın .Bir iki kez karıştırın.Köfteler suyun yüzeyine çıktığında pişmiştir.Kevgirle suyun içinden çıkarın.
  • Sosu için bir tencereye yağı koyun.Kıymalı yapıcaksanız kıymayı yağda kavurun. Kıymasız yapacaksınız salçaları yağda biraz kavurun  ,rendelediğiniz veya dövdüğünüz sarımsakları ilave edin.Ardından domatesi de ilave edip kısık ateşte pişirin.Köfteleri haşladığınız sudan bir kepçe ilave edebilirsiniz.Sos piştiğinde tuzunu ve baharatlarını ilave edip ocaktan alın.
  • Köfteleri sosun içene döküp karıştırın.Servis tabağına alıp üzerine maydanoz serpin.İster sade ister sarımsaklı yoğurtla servis edin.Her haliyle çok güzel. :)
AFİYET OLSUN.



2 yorum:

LEMAN dedi ki...

HARİKA OLDU TEŞEKKÜRLER

RTYHRTH dedi ki...

55555555555555

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...