Analı kızlı köfte ya da sadece Analı kuzulu, Malatya, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Gaziantep,Tarsus, Adana, gibi şehirlerde daha çok bilinen yöresel bir yemektir.
Oldukça zahmetli olan bu yemeği üşenmez denerseniz , sonuçta zahmetinize değdiğini göreceksiniz ve mutlaka tekrar yapmak isteyeceksiniz.
Malzemeler:(4-5 Kişilik )
Köftelerin dışı için:
500 gr köftelik bulgur
1 yumurta
150 gr orta yağlı kıyma
1 su bardağı irmik
1/2 su bardağı un
1 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz ,karabiber ,kimyon
su
Köftelerin içi için:
500 gr orta yağlı kıyma
500 gr kuru soğan
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı tereyağ
tuz.karabiber,yenibahar
Köftelerin sosu için:
300 gr çorbalık kemik veya kemikli et
1 su bardağı nohut (geceden ıslatılıp haşlanmış)
2 yemek kaşığı tereyağ veya sıvı yağ
1 tatlı kaşığı biber salçası
2-3 yemek kaşığı domates salçası veya domates sosu
Tuz , pul biber
Yapılışı:
- Bulgur ve irmiği 1 su bardağı kaynar su ile ıslatıp üzerini kapatarak bekletin.
- Üzerine diğer malzemeleri ekleyip yoğurun.Yaklaşık 10-15 dakika yoğurup arada bir elinizi ıslatarak köfte şeklinde açmaya çalışın hamur çatlamadan açılıyorsa olmuş demektir.
- İçini hazırlamak için kıymayı ve yağı tencereye alıp kıyma suyunu bırakıp çekene kadar pişirin.Üzerine ince doğranmış soğanı , salçayı ,tuzu ve baharatları ekleyip kavurun ve soğumaya bırakın.
- Kemikli eti 1 litre su ile düdüklü tencerede en az yarım saat haşlayın.
- Hazırladığınız hamurdan yumruk büyüklüğünde bir parçayı ayırın.( kızları yapmak için :) ) Fındık büyüklüğünde yuvarlak köfteler yapın.
- Kalan hamuru elinizi ıslatıp yeniden yoğurun.Ceviz büyüklüğünde bir parça koparıp avucunuzda yuvarlayın , ortasını açarak hazırladığınız harçtan doldurup kapatın.İç malzemeniz bitene kadar arada hamuru yoğurarak köfteleri ( anaları :) ) hazırlayın.
- Sosu hazırlamak için tencereye yağı alıp salça ve domates sosunu kavurun üzerine haşladığınız et suyunu ,tuzu.biberi ve nohutları ilave edin.Suyun az olduğunu düşünüyorsanız birazdaha ilave edin , kaynamaya başladığında küçük ve büyük köfteleri de katıp köfteler yumuşayıncaya kadar pişirin.
- Ben çok sulu yapmadım.Eşim Gaziantep'teki restoranlarda daha sulu yaptıklarını söyledi. Siz kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder