12 Ocak 2013 Cumartesi

Analı Kızlı

Analı kızlı köfte ya da sadece Analı kuzuluMalatyaKahramanmaraşDiyarbakırGaziantep,TarsusAdana, gibi şehirlerde daha çok bilinen yöresel bir yemektir.
Oldukça zahmetli olan bu yemeği üşenmez denerseniz , sonuçta zahmetinize değdiğini göreceksiniz ve mutlaka tekrar yapmak isteyeceksiniz.


Malzemeler:(4-5 Kişilik )
Köftelerin dışı için:
500 gr köftelik bulgur
1 yumurta
150 gr orta yağlı kıyma
1 su bardağı irmik
1/2 su bardağı un
1 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz ,karabiber ,kimyon
 su
Köftelerin içi için:
500 gr orta yağlı kıyma
500 gr kuru soğan
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı tereyağ
tuz.karabiber,yenibahar

 Köftelerin sosu için:
300 gr çorbalık kemik veya kemikli et
1 su bardağı nohut (geceden ıslatılıp haşlanmış)
2 yemek kaşığı tereyağ veya sıvı yağ
1 tatlı kaşığı biber salçası
2-3 yemek kaşığı domates salçası veya domates sosu
Tuz , pul biber

Yapılışı:

  1. Bulgur ve irmiği 1 su bardağı kaynar su ile ıslatıp üzerini kapatarak bekletin.
  2. Üzerine diğer malzemeleri ekleyip yoğurun.Yaklaşık 10-15 dakika yoğurup arada bir elinizi ıslatarak köfte şeklinde açmaya çalışın hamur çatlamadan açılıyorsa olmuş demektir.
  3. İçini hazırlamak için kıymayı ve yağı tencereye alıp kıyma suyunu bırakıp çekene kadar pişirin.Üzerine ince doğranmış soğanı , salçayı ,tuzu ve baharatları ekleyip kavurun ve soğumaya bırakın.
  4. Kemikli eti 1 litre su ile düdüklü tencerede en az yarım saat haşlayın.
  5. Hazırladığınız hamurdan yumruk büyüklüğünde bir parçayı ayırın.( kızları yapmak için :) ) Fındık büyüklüğünde  yuvarlak köfteler yapın.
  6. Kalan hamuru elinizi  ıslatıp yeniden yoğurun.Ceviz büyüklüğünde bir parça koparıp avucunuzda yuvarlayın , ortasını açarak hazırladığınız harçtan doldurup kapatın.İç malzemeniz bitene kadar arada hamuru yoğurarak köfteleri ( anaları :) ) hazırlayın.
  7. Sosu hazırlamak için tencereye yağı alıp salça ve domates sosunu kavurun üzerine haşladığınız et suyunu ,tuzu.biberi ve nohutları ilave edin.Suyun az olduğunu düşünüyorsanız  birazdaha  ilave edin , kaynamaya başladığında küçük ve büyük köfteleri de katıp köfteler yumuşayıncaya kadar pişirin.
  8. Ben çok sulu yapmadım.Eşim Gaziantep'teki restoranlarda daha sulu yaptıklarını söyledi. Siz kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
AFİYET OLSUN



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...