19 Aralık 2012 Çarşamba

Ahıska mantısı

Ahıska Mantısı
Bizim mantımız dan farkı , büyüklüğü ve buharda pişmesi olan Ahıska mantısı tadı suya çıkmadığı için gerçekten çok lezzetli oluyor.
Bu mantıyı ilk yaptığımda  buharda pişirebilmek için değişik yöntemler denedim ama hiçbiri kendi özel tenceresinde ki gibi olmadı. Eşimin arkadaşı Mahmut (buradan ona çok teşekkür ediyorum :))bize mantı tenceresi hediye etti ve beni pişirme sıkıntısından kurtardı. 
Buharda pişen bu mantı servis tabağına konunca üzerine eritilmiş tereyağı dökülüyor ve yanında ayrı taslarla yoğurt ile beraber sarımsaklı  su da veriliyor. Mantılar sarımsaklı suya ve yoğurda batırılıp yeniyor.


Hamur Malzemeleri:(6 kişilik)
9 su bardağı un
3 yumurta
tuz.
su (yaklaşık 3 su bardağı)

İç malzemesi:
600 gr.kıyma
3 kuru soğan
maydanoz
tuz,karabiber
İç malzemeleri Ülkelere göre değişiklik gösterebiliyor ben kendi damak zevkimize göre hazırladım.

Sunum için tereyağ ,kırmızı toz biber ,süzme yoğurt ve sarımsak.
Yapılışı:

  • Hamur malzemeleri ile sert bir hamur yapılır üzeri kapatılarak 15-20 dakika dinlendirilir.
  • Bu arada iç malzemelerini hazırlamak için kuru soğan ince doğranır kıyma , maydanoz ,tuz ve karabiber ile karıştırılarak hazırlanır.
  • Hamur 4-5 bezeye ayrılır.Un serperek önce merdane sonra oklava yardımıyla  2mm civarında inceltilerek açılır. Yufkayı 4 parmak genişliğinde (8 cm)  karelere bölün.
  • İç malzemelerini koyup önce dört ucunu ortada  sonra iki uçları kenarlarda birleştirin.Bu şekilde bütün mantıları hazırlayın.
  • Mantı tencereniz varsa tencerenin her katını katı yağla yağlayıp mantıları içine dizin.
  • Tencerenin yarısına kadar su doldurup kaynatın ve  mantıları pişirmeye başlayın.15-20 dakika sonra alttaki 2 tencere ile üstteki 2 tencerenin yerlerini değiştirin ve pişirmeye devam edin.Arada suyu kontrol edin azaldığında kaynar su ilave edin.
  • Mantılar pişerken ince ince doğradığınız veya havanda dövdüğünüz sarımsakları (1 su bardağına 4-5 diş) , yoğurdu , kırmızı biberli tereyağını hazırlayın.
  • 40 dakikanın sonunda mantının pişmişliğini kontrol edin.Arzu ettiğiniz kıvamda ise sıcak servis edin.



AFİYET OLSUN

Mantı tenceresini , buharda pişirmek istediğiniz diğer  yemeklerinizde de rahatlıkla kullanabilirsiniz.




2 yorum:

Adsız dedi ki...

Ben yufka acmasini bilmezken bir gun yureklenerek Ahiska mantisi yapmaya yeltendim ve basardim sayilir (ev halki lezzetle yedi ve begendiler)
Eli de ozel tencere yoktu ve bilgimiz aliminyum suzgec isimi gordu, oldukca bereketli bir manti oldu, komsularima bile yetti diyebilirim.
Harika bir tarif ve herkesin yapabilcegine inaniyorum. Tesekkurler bu tarifiniz icin ve kolay gelsin .

cahide dedi ki...

Beyenmenize çok sevindim.Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Yorumlar benim için çok önemli.Tariflerimin hepsinde ölçüler birebir yazılmıştır.Tekrar beklerim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...