23 Ağustos 2012 Perşembe

macaron


Sevgili eşim bana birkaçkez makaron yapabilirmisin diye sormuştu.Merak ettim nedir bu makaron diye ve araştırdım:)

Macaron İtalyanca bir kelime olup anlamı badem hamuruymuş. Bu badem unundan yapılan kurabiyeleri Fransız devriminden etkilenen rahibeler geçimlerini sağlamak için yapıp satıyorlarmış. Zaten İtalyadan Fransaya ve daha sonra Amerikaya macaronu tanıtanlar ve getirenler çeşitli yollardan rahibeler olmuş. Macaron dövülmüş badem, şeker ve yumurta akı ile hazırlanan ve genellikle, kahve, çikolata, çilek, fındık, portakal, vanilya vb. ile koku verilerek  yapılan, dışı gevrek içi yumuşak, küçük yuvarlak bir kurabiyeymiş.

Kendi kültürümüzde ise macaronun yerini acıbadem kurabiyelerimiz almaktadır. İçerikleri hemen hemen aynıdır. Bizim kurabiyelerimiz daha büyük , kremasız ve tek çeşittir.


Makaronun ne olduğunu öğrendikten sonra nasıl yapılacağını da öğrenip işe koyuldum.


İşte benim makaronlarım.
İlk deneme için hiçte fena değil.






Hamur malzemeleri:

50 gr. badem unu       (aktarlarda bulunuyor)
100 gr. pudra şekeri
20 gr. kakao              (3 yemek kaşığı)
2 adet yumurtanın akı (yumurtalar 1 gün önceden oda sıcaklığında   
                                 bekletilecek) 

70 gr toz şeker





Dolgu kreması malzemeleri:

110 gr. bitter çikolata
1/2 su bardağı krema 
1 yemek kaşığı tereyağ


Yapılışı:
  • Kremayı bir kaseye alıp içine çikolataları kırarak ilave edin.Ve su dolu bir kabın içine oturtup benmari usulü eritmek için ocağa koyun.Çikolatalar kremanın içinde eridiğinde  tereyağını da ilave edip iyice karıştırın. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. 
  • Pudra şekeri , badem unu ve kakaoyu rondoda veya başka bir yerde iyice karıştırın.
  • Yumurta aklarını mikserle önce düşük sonra hızlı ayarda iyice köpürtün. 70 gr toz şekeri azar azar  ilave ederek karıştırmaya devam edin.
  • Krema haline geldiğinde bademli karışımı azar azar ilave ederek tahta kaşıkla karıştırın.(macun kıvamında esnek bir hamur elde edeceksiniz)
  • Hamuru sıkma torbasına veya ucunu kestiğiniz bir poşete koyup , yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye 2-3 cm çapında yuvarlaklar yapın.
  • Sıkma işlemi bitince tepsiyi tezgahınıza birkaç kez vurun.(hava kabarcıklarını almak için)
  • Makaronların üzerinin kuruması için 30 dk kadar bekleyin
  • Önceden ısıttığınız 175 derece fırında 10 dk.pişirin.
  • Makaronlar soğuduğunda dolgu kremasını iki makaronun arasına sürüp yapıştırın.
  • Yapıştırma işlemi bittiğinde  streç folyo sarıp buzdolabında 1 gece bekletin.
AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...