Gaziantep yöresine ait bu çorba , (bence başlı başına bir yemek ) özel günlerde ve bayramlarda sofralarda yerini alırmış.Yuvalamayı Gaziantep'te yedikten sonra yapmaya karar verdim.Köfteleri yuvarlamak biraz oyalasa da yapımı çok zor olmayan bu lezzetli yemeği bence herkes tatmalı.
Malzemeler:
- 250 gr.yağsız kuşbaşı et
- 2 su bardağı süzme yoğurt
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 2 yemek kaşığı un
- nane ,tuz
- 200 gr yağsız kıyma
- 200 gr pirinç
- 1/2 çorba kaşığı irmik
- 1 yumurta
- karabiber,tuz
Yapılışı:
- Geceden ıslatılmış nohut pişirilir.(Nohudun miktarı fazla olursa buzlukta saklanabilir.Hatta buzlukta haşlanmış nohut bulundurmak her zaman işe yarar.Birer kullanımlık miktarlarda poşetlenmelidir. )
- Et ,iki yemek kaşığı yağda kendi suyunu bırakıp çekene kadar kavrulur.Üzerine 2-3 bardak sıcak su koyup pişmeye bırakılır.Suyu azalınca kaynar su ilave edilir.
- Köfteleri yapmak için pirince kaynar su dökülerek 1-2 dakika bekletilir.Suyu süzülerek robotta çekilir.Yarım çorba kaşığı irmik ,kıyma ,karabiber ve tuz koyulur ve yoğrulur. Nohut büyüklüğünde köfteler yapılır.
- Yuvarlama işlemi bitince köfteler kaynar suda bir taşım kaynatılır ve süzülür.
- Yoğurt,2 kaşık un, yumurta ve 4 bardak su ile çırpılır.Çorbayı pişireceğimiz tencereye koyulur.Devamlı karıştırarak pişirmeye başlanır.Kaynamaya başladığında köfteler nohut ve et ilave edilir.(Çorbanın kıvamı size göre koyu ise kaynar su ilave edebilirsiniz. )
- Tereyağ kızdırılır içine nane atılır.Hazırlanan sos çorbanın üzerine dökülerek servis edilir.
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder