19 Nisan 2014 Cumartesi

Yuvalama çorbası

Gaziantep yöresine ait bu çorba , (bence başlı başına bir yemek ) özel günlerde ve bayramlarda  sofralarda yerini alırmış.Yuvalamayı Gaziantep'te yedikten sonra yapmaya karar verdim.Köfteleri yuvarlamak biraz oyalasa da yapımı çok zor olmayan bu lezzetli yemeği bence herkes tatmalı.


Malzemeler:
  • 250 gr.yağsız  kuşbaşı et
  • 2 su bardağı süzme yoğurt
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı un
  • nane ,tuz
Köfte malzemeleri:
  • 200 gr yağsız kıyma
  • 200 gr pirinç
  • 1/2 çorba kaşığı irmik
  • 1 yumurta
  • karabiber,tuz
Yapılışı: 
  • Geceden ıslatılmış nohut pişirilir.(Nohudun miktarı fazla olursa buzlukta saklanabilir.Hatta buzlukta haşlanmış nohut bulundurmak her zaman  işe yarar.Birer kullanımlık miktarlarda poşetlenmelidir. )
  • Et ,iki yemek kaşığı yağda kendi suyunu bırakıp çekene kadar kavrulur.Üzerine 2-3 bardak sıcak su koyup pişmeye bırakılır.Suyu azalınca kaynar su ilave edilir.
  • Köfteleri yapmak için pirince kaynar su dökülerek 1-2 dakika bekletilir.Suyu süzülerek robotta çekilir.Yarım çorba kaşığı irmik ,kıyma ,karabiber ve tuz koyulur ve yoğrulur. Nohut büyüklüğünde köfteler yapılır.
  • Yuvarlama işlemi bitince köfteler kaynar suda bir taşım kaynatılır ve süzülür.
  • Yoğurt,2 kaşık un, yumurta ve 4 bardak su ile çırpılır.Çorbayı pişireceğimiz tencereye koyulur.Devamlı karıştırarak pişirmeye başlanır.Kaynamaya başladığında köfteler nohut ve et ilave edilir.(Çorbanın kıvamı size göre koyu ise kaynar su ilave edebilirsiniz. )
  • Tereyağ kızdırılır içine nane atılır.Hazırlanan sos çorbanın üzerine dökülerek servis edilir.
AFİYET OLSUN


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...