Şööyle ekşili,acılı satır kıymalı kuru dolması sevmeyen varmıdır?
Bence yoktur.
Sömestr tatilinde çoluk çocuk iki günlük Gaziantep gezisi yaptık.Çok ta keyifliliydi.Yediğim içtiğim bir yana aldığım kurular ,salça ve baharatlar bir yana.Eve gelir gelmez şahane bir dolma yaptım .
Ölçüler tam lezzet süper.
Malzemeler:
- 40-50 adet kuru (patlıcan ,biber ,acur)Benim acurlar çok küçüktü o yüzden adet fazla oldu.
- 300 gr kıyma (mümkünse satır kıyması)
- 2 baş soğan
- 3 diş sarımsak
- 2 su bardağı pirinç
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 4 yemek kaşığı domates sosu veya 1 yk domates salçası
- 1 aida çay bardağı sıvı yağ
- tuz,nane ,karabiber,acı kırmızı biber .
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi(damak zevkinize göre ayarlayın)
- 2 su bardağı su
- 2 yemek kaşıği sıvı yağ
Yapılışı:Kuruları bir tencereye alıp yumuşayana kadar kaynatın.Ben ayrı ayrı haşlıyorum.
İçini hazırlamak için kıyma ,soğan ,sarımsak ,salça ve domates sosunu iyice karıştırın.
Tuz (1 tatlı kaşığı),nane(1 tatlı kaşığı) ,kırmızı biber (1 tatlı kaşığı)ve kara biber (1 çay kaşığı)koyun.
Pirinci ve yağını da koyup pirinçleri kırmadan yavaşça ama iyice karıştırıyoruz.
İç harcımız hazır.Dolmaların içini yarısına kadar doldurup ağzını içe doğru kapatıyor ve tencereye birbirinin ağzını kapatacak şekilde ,yatay diziyoruz.En son hazırladığımız sosu üzerine döküyoruz.Dolmaların üzerine bir tabak kapatıyoruz.Tencerenin kapağını da kapatıp kaynayıncaya kadar harlı ,sonra kısık ateşte pişiriyoruz.Arada suyunu kontrol edin azalmış ise sıcak su ilave edin.Yarım saat kırkbeş dakika da pişiyor.
Ben dolmayı bir tepsiye ters çevirip masaya getiriyorum.Servisi daha kolay oluyor.
AFİYET OLSUN.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder