Bulgurla yapılan her yemek gibi bu köftede son derece lezzetli bulduğum bir yemektir.Biraz uğraştırsa da bence değer.Bu arada Fellah Arapça da çiftçi anlamına geliyormuş.Adana ve Antakya yöresine ait bir yemekmiş.
Tarifine geçmeden önce şunu da belirteyim ki orjinalinde kıyma yok fakat biz kıymalısını daha çok beğeniyoruz. Hiç şüpheniz olmasın ki kıymasız da çok lezzetli oluyor.
Sarımsaklı yoğurtta ayrı bir lezzet katıyor.Benden söylemesi :)
Malzemeler:
- 2 su bardağı ince bulgur
- 1 su bardağı irmik
- 3 yemek kaşığı un
- 1 yumurta
- 150 gr kıyma ( kıymasız da olabilir)
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 2-3 domates (veya domates sosu)
- 5-6 diş sarımsak
- karabiber ,kimyon ,tuz
- maydanoz
Yapılışı: Gözünüz korkmasın biraz detaylı anlattım.
- Hamurunu yapmak için bulgur ,irmik ve unu yoğurma kabına alıp karıştırın .Tuzunu da atın ve üzerine 2 su bardağı kaynar su döküp tekrar karıştırın ve üzerini kapatın.
- 5-10 dakika sonra yumurtayı bir kasede çırpın ve yarım su bardağı su ilave edin.Bu karışımı hamurun üzerine döküp yoğurmaya başlayın.
- En önemli ve yorucu kısmı hamuru yoğurmaktır.İyice yoğurup macun kıvamına getirmeniz gerekiyor.Bulgur tane tane kalmamalıdır.Yorulursanız üzerini kapatıp hamuru ve kolunuzu bir süre dinlendirebilirsiniz.(dilerseniz bu arada sosunu hazırlayın)
- Hamur iyice özleştiğinde avucunuzda misket büyüklüğünde köfteler yapıp ortasını parmağınızla çukurlaştırın.(yanınıza bir kase su alıp avucunuzu ve parmağınızı ıslatırsanız daha kolay olur)
- Yaptığınız köfteleri un serptiğiniz bir tepsiye dizin.Üst üste koymanız gerekirse arasına buzdolabı poşeti koyun ki yapışmasın.
- Köfteler bittiğinde bir tencereye 2 lt kadar su koyup kaynatın .Bir miktar tuz atabilirsiniz.Köfteleri kaynar suya atıp haşlayın .Bir iki kez karıştırın.Köfteler suyun yüzeyine çıktığında pişmiştir.Kevgirle suyun içinden çıkarın.
- Sosu için bir tencereye yağı koyun.Kıymalı yapıcaksanız kıymayı yağda kavurun. Kıymasız yapacaksınız salçaları yağda biraz kavurun ,rendelediğiniz veya dövdüğünüz sarımsakları ilave edin.Ardından domatesi de ilave edip kısık ateşte pişirin.Köfteleri haşladığınız sudan bir kepçe ilave edebilirsiniz.Sos piştiğinde tuzunu ve baharatlarını ilave edip ocaktan alın.
- Köfteleri sosun içene döküp karıştırın.Servis tabağına alıp üzerine maydanoz serpin.İster sade ister sarımsaklı yoğurtla servis edin.Her haliyle çok güzel. :)
AFİYET OLSUN.
2 yorum:
tek kelime ile nefis görünüyor....
sizinki kadar güzel olmasada bu da benim fellah köfte tarifim
incelerseniz memnun olurum :)
Çok teşekkür ederim.Yorumunuzu yeni gördüm.Sizin sayfanızda çok başarılı.
Yorum Gönder