20 Aralık 2012 Perşembe

Aşure

Aşure,
 Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu günü yapılan tatlıdır. İslami inanca göre Muharrem ayının onuncu günü, Nuh'un Büyük Tufan'dan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle bu tatlıyı yapmıştır. 
Muharrem ayı boyunca evlerde aşure pişirilmesi de adettendir.
Bende aşure yapmayı , ikram etmeyi ve tabi ki yemeyi de  çok seviyorum. Aşure pişirmenin evime bolluk ve bereket getireceğine inanıyorum.



**  Bu malzemelerin tamamı 20 lt lik tencere içindir . **


Malzemeler:
500 gr aşurelik buğday
500 gr nohut
300 gr kuru fasulye
1/2 su bardağı pirinç
750 gr izmir üzümü
500 gr kayısı (gün kurusu)
250 gr incir
4 elma
1700 gr şeker
1 lt süt
10-15 adet karanfil
ceviz , fındık , fıstık , tarçın , nar vb.

Yapılışı:

  1. Buğday , nohut ve kuru fasulyeyi yıkayıp en az 5-6 saat suda bekletiyoruz. 
  2. Bu sürenin sonunda buğday'ın suyunu süzüp tencereye koyuyoruz 2 lt kadar su döküp kaynayınca altını kısıyoruz ve kısık ateşte pişiriyoruz. Buğday kısık ateşte daha iyi açılıyor hatta ben en küçük ocakta altını iyice kısıp geceden sabaha kadar ocakta tutuyorum.Sabah kalktığımda buğday iyice açılmış tam kıvamında oluyor .
  3. Nohutu ve kuru fasülyeyi ayrı ayrı düdüklü tencerede pişiriyorum.(pişme süreleri farklı olduğu için.Nohut 50 dk.Kuru fasulye 15 dk.) 
  4. Pişirdiğim malzemeleri aşureyi kaynatacağım büyük tencereye sırayla  boşaltıyorum.(sularıyla birlikte)
  5. Pirinci de yıkayıp tencereye ilave ediyorum.
  6. Buğday ,kuru fasulye, nohut ve pirinç kısık ateşte pişmeye devam ederken arada karıştırmayı unutmuyoruz.
  7. Üzüm kayısı ve inciri yıkıyoruz.Kayısı ve inciri dilimlere ayırıp bir kenarda bekletiyoruz.
  8. Bu arada elmaları soyup küp küp doğradıktan sonra 3 yemek kaşığı şekerle suyunu bırakıp çekene kadar pişiriyoruz.
  9. Elmalarda diğer meyvelerin yanında beklerken karanfilleri 1 su bardağı su ile bir cezvede iyice kaynatıyoruz.Kokusunun suya iyice çıktığından emin olunca içinden karanfilleri alıp aşure tenceresine döküyoruz.
  10. Önce sütü ardından şekeri tencereye döküp karıştırmaya devam ediyoruz.15 dakika daha kaynadıktan sonra  tadı ve kıvamı istediğiniz gibiyse (( koyu ise kaynamış su ilave edebilirsiniz )) meyveleri ilave edin. 5 dk da meyvelerle kaynadıktan sonra kaselere döküp süsleyebilirsiniz.


ALLAH KABUL ETSİN
AFİYET OLSUN


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...