15 Mart 2012 Perşembe

perde pilavı


Klasik perde pilavını kendi damak zevkimize göre biraz değiştirdim.Normalde pilavı sade yapılır üzerine tavuk etleri  döşenir ve kapatılır ama ben içini iç pilav gibi hazırlıyorum çok beğeniyoruz.




İç Malzemeleri:
3 ad tavuk but
2 su bardağı pirinç
2 çorba kaşığı tereyağ
4 çorba kaşığı ayçiçek yağı
2 çorba kaşığı çam fıstığı
1 çorba kaşığı kuş üzümü
2 kuru soğan
tuz ,karabiber
100 gr badem
Hamur malzemeleri:
1 paket tereyağ veya margarin (oda sıcaklığında yumuşamış)
2 yumurta
Alabildiği kadar un
tuz

Yapılışı: 
  1. Öncelikle iyice yıkadığımız butlarımızı 2 bardak su ile pişmesi için ocağa  koyuyoruz.
  2. Bademlerin üzerine sıcak su döküp kabuklarının yumuşamasını bekliyoruz.
  3. Pirinci bir kaba alıp 1 çay kaşığı tuz ve kaynar su döküp kenarda bekletiyoruz.
  4. Sıra hamurumuzu yapmaya geldi ;hamuru yapacağımız kabın içine yumurtaları kırıp çırpalım sonra margarini  ilave edelim (isterseniz  margarini eksiltip yerine tereyağ koyabilirsiniz) tuz ve unu döküp hamurumuzu yoğuralım . Hamur elinize yapışıyorsa çok az un serpip yoğurmaya devam edin.Hamurumuz hazır olunca üzerini kapatıp bir kenara alalım.
  5. Pişen tavukları bir kaba alıp didikleyelim.Suyundan da pilava koymak için 1,5 su bardağı ayıralım.
  6. Pilavı yapacağımız tencereye 4 yemek kaşığı ayçiçek yağımızı koyup fıstıkları pembeleştirip yağdan alıyoruz ve aynı yağda incecik doğradığımız soğanları kavurmaya başlıyoruz soğanlar hafif sararınca  tavukları da tencereye alıp kavurmaya devam edelim kısık ateşte 4-5 dk. kavurduktan sonra bol suda yıkadığımız pirinçleride tencereye alıp kavurmaya devam edin 2 yemek kaşığı tereyağını tuzunu , karabiberini(2 çay kaşığı)ve 1,5 su bardağı tavuk suyunu koyup kapağını kapatın ve pişirin. Herzaman yaptığımız pilavdan biraz daha diri olması gerekiyor.Pilavın üstüne fıstık ve kuş üzümünü de döküp karıştırıyoruz.Ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz.
  7. Bademlerin kabuklarını soyup pilavı yapacağımız tepsiye istediğimiz çekilde diziyoruz. 
  8. Hamurumuzu biri birazdaha büyük iki parçaya bölüyoruz .Büyük parçayı merdane ile yarım cm inceliğinde açıp bademlerin üzerine  yerleştirelim hamurlar kenarları da kapatıcak. Soğuyan pilavımızı içine döküp düzeltelim. Diğer hamurumuzuda aynı şekilde açıp pilavın üstüne kapatalım. Hamurların üst üste geldiği yerleri bastırarak kapatın.180 derece fırında hamuru kızarana kadar pişirin.Servis tabağına ters çevirin.
Yanına ayran yapmayı unutmayın :-)
AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...