Evde yoğurt yapımı
3 litre süt
1 yemek kaşığı tepeleme yoğurt
Sütü kaynatacağınız tencereye ince bir süzgeçten süzerek dökün ve kaynatın.
Daha sonra yoğurdu mayalamak istediğiniz kaba boşaltın ve arada parmağınızla sıcaklığını kontrol edin.
Parmağınız sütün sıcaklığına dayanabiliyor ise , 4-5 saniye beklediğiniz halde yanmıyorsa sıcaklık tamamdır.
Bir kaşık yoğurdu sütün içine dökün ve aynı kaşıkla kaşığı içinde bir kez dolaştırarak karıştırın. Kapağını kapatıp sarın.
Havaların çok sıcak olduğu yaz aylarında fazla sarmanıza gerek yok İnce bir havlu olabilir..Kışın ise battaniye kalınlığında bir örtü gerekir.Sarmadaki amaç çabuk soğumamasıdır. 4-5 saat sonunda yoğurdunuz mayalanmış olacaktır.Kışın bu süre daha uzun olabilir.Yoğurdunuzu sarsmadan kontrol edebilirsiniz.
Mayalandığında kapağı açık bir şekilde buz dolabına koyun soğuduğunda kapağını kapatın.
Bir gün dolapta bekledikten sonra tüketilirse kıvamı daha güzel olur.
**Yoğurt taze iken bir sonra mayalayacağınız yoğurt için 1-2 kaşık yoğurdu küçük bir kavanoza alıp dolabınızın soğuk bir köşesinde saklamanızda fayda var diye düşünüyorum**
Kolay gelsin afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder